Gerbera Teler en lelieteler verlagen ziektedruk met licht en ionisatie
COMBINATIE LED’S EN IONISATIE ZUIVERT DE LUCHT
Het potgerberabedrijf wil de botrytisdruk terugbrengen in de expeditiehal. Planten staan daar een dag tot een week gebufferd, afhankelijk van de snelheid van verkoop. In die situatie zijn ze kwetsbaarder dan tijdens de groei in de kas. Het leliebedrijf zoekt naar een methode om virusdruk tijdens de teelt terug te brengen en de energierekening te verlagen.
STALVERLICHTING
Beide bedrijven benaderden Aad van der Starre en Age Bakker van Freshlight Hortis, omdat dit bedrijf goede resultaten boekt met stalverlichting in combinatie met ionisatie. Bakker: “Door middel van ionisatie kunnen we de uitstoot van ammoniak terugbrengen en de lucht zuiveren in kippenstallen. De combinatie van licht en ionisatie geeft minder uitval en kippen worden zwaarder. Daardoor kan het antibioticagebruik omlaag.”
BREED SPECTRUM
Het was een kwestie van tijd voordat deze techniek zou overslaan naar andere sectoren. Bakker noemt de eerste resultaten bij de glastuinbouwbedrijven hoopgevend. Bij het leliebedrijf vervangen de LED’s een SON-T installatie in de kas, bij het potgerberabedrijf vervangen ze TL-licht. “Bijzonder is dat wij lampen in het assortiment hebben die nagenoeg het hele spectrum zonlicht nabootsen. Bovendien is het licht frequentieloos. Er zijn veel verschillen tussen LED-installaties die nu op de markt zijn. Soms zijn die verschillen lastig uit te leggen. In ons geval leveren de LED’s meer lumen per watt, waardoor de kwaliteit van het licht toeneemt.”
Als de planten vervolgens door de goede lichtkwaliteit beter groeien neemt hun weerbaarheid toe. Nu al blijkt dat de lelies steviger en uniformer zijn terwijl de potgerberateler ziet dat zijn eindproduct onder de lampen nog doorgroeit. Dat gebeurde voorheen niet. Bovendien is er geen enkele uitbraak van Botrytis geweest.
IONISATIE
Koolstofborstels in de armaturen zuiveren de lucht van fijnstof, ziektekiemen en bacteriën. Dit effect wordt bereikt door ionisatie. Bij deze reactie raakt een atoom een elektron kwijt. Deze negatieve elektronen hechten zich vooral aan fijnstof, dat vervolgens door de zwaartekracht als residu op de grond valt.
Binnenkort brengt het bedrijf drie nieuwe lampen op de markt. Bakker: “Er is veel belangstelling voor ons product. We weten dat ze succesvol zijn in ziekenhuizen, kantoren en in de agrarische sector. In de tuinbouw moeten de lampen zich nog bewijzen, maar de eerste signalen zijn goed.”
Tekst: Pieternel van Velden
Bron: HortiNext