Korte metten met stof en hoofdpijn

Ionisatielampen van Freshlight ma- ken gebruik van halfgeleidertechniek, de innovatiefste manier van luchtionisatie. Aan de lampen zijn de ionisatiepunten zichtbaar aan de zwarte ‘stokjes’ van koolstofvezel die ongeveer een centimeter lang zijn. beeld Freshlight

Luchtionisatie in actie

Een luchtionisatieapparaat brengt elektronen, negatief geladen deeltjes, in de lucht. Daarvoor bestaan verschillende technieken. De innovatiefste manier van luchtionisatie is via halfgeleidertechniek. Hier- van maakt Freshlight gebruik. Aan de lampen zijn de ionisatiepunten zichtbaar aan de zwarte ‘stokjes’ van koolstofvezel die ongeveer een centimeter lang zijn. De geproduceerde elektronen hechten aan stofdeeltjes in de lucht en geven deze een negatieve lading. Deze deeltjes clusteren en worden aangetrokken door een vloer of wand. Uit een rapport van TNO Bouw en Ondergrond blijkt dat Freshlightlampen de hoeveelheid stof in de lucht van kantoren, scholen en woonhuizen met 92 procent verminderen. Het Duitse instituut IKW in Bochum mat zelfs een stof reductie van 97 procent. De elektronen clusteren niet alleen dwarrelend stof, maar pakken ook pollen, schadelijke stoffen, geurtjes, bacteriën, virussen en schimmelsporen aan. Dat werkt als volgt: de elektronen reageren met water in de lucht. Daarop volgt een reeks chemische reacties. Geïoniserende watermoleculen reageren op hun beurt met zuurstofmoleculen. Daarbij ontstaan er superoxide-anionen. De superoxide-anionen rea-

Korte metten met stof en hoofdpijn

Hoofdpijn krijgen de magazijnmedewerkers van Kobout in Hendrik- Ido-Ambacht niet meer van hun werk. Als ze hun neus snuiten, ziet hun zakdoek niet meer zwart van het stof. De remedie? De groothandel in bouten en moeren investeerde in luchtzuiverende ledlampen. Heftrucks rijden af en aan in het magazijn van Kobout in Hen- drik-Ido-Ambacht. De opslag van de groothandel oogt schoon en opgeruimd, de mede- werkers lijken goed in hun vel te zitten. Het gaat te ver om te zeggen dat het magazijn een aantal jaren terug een grote bende was. „Maar doordat er vaak met karton wordt gewerkt, dwarrelde er veel stof in de lucht”, verklaart directeur Teun Vlot. „Slordig werken verer- gerde dat: kartonnen verpakkin- gen slingerden geregeld over de vloer. Vergeet niet, elke week gaat hier minstens 285 ton aan bouten en moeren over de toonbank.” Leidinggevenden zaten op een gegeven moment met hun handen in het haar en stelden drastische maatregelen voor aan de directie. Vlot: „Er moest wat gebeuren. Maar we beseften dat we het ma- gazijn met een straffe hand ook niet schoner zouden krijgen.”

Chocoladeletter

De directie besloot een enquête af te nemen. Wie hem op tijd inleverde, kreeg een chocolade- letter. De respons was massaal. En inzichtgevend. De directie van Kobout hing de resultaten op in de kantine. „We hadden er uiteindelijk de hele kantine mee behangen”, vertelt Vlot met een lach. De grootste klacht betrof stof. „Terwijl we daarin juist enorm investeerden”, verzekert mede- directeur Joost Kunst. „We hadden in het magazijn grote luchtfilters hangen die schone lucht het magazijn in bliezen. Regelmatig moesten we de filters vervangen.” Maar het filtermechaniek werkte simpelweg onvoldoende om alle stof uit het magazijn te weren. In die tijd las Vlot een artikel in het RD over luchtionisatie in een kippenstal. Het kwartje viel. Vlot nam contact op met directeur en uitvinder Aad van der Starre van Freshlight in Apeldoorn met de vraag: zou luchtionisatie (zie ”Luchtionisatie in actie”) ook iets zijn voor ons magazijn? De Apeldoorner paste de tech- niek naar eigen zeggen inmid- dels toe in 400 stallen. „Wat stof betreft is een kippenstal het ergste wat je je kunt voorstellen”, verklaart Van der Starre. „Als het daar werkt, werkt het zeker in een magazijn.”

Zonnebril

Kobout besloot de proef op de som te nemen en één straat in het magazijn te voorzien van Freshlight led-tl-balken. „We kregen daar- mee tegelijk de beschikking over fullspectrum daglicht, vergelijk- baar met zonlicht. Aanvankelijk waren onze medewerkers niet blij met dat felle licht. „Moeten we soms een zonnebril op?” was een veelgehoorde klacht”, herinnert Kunst zich. Maar na een week of twee gingen ze het licht waarderen. Sommigen hadden aan het einde van een werkdag geen hoofdpijn meer, anderen voelden zich veel fitter en opgewekter. Het nieuwe licht beviel zo goed dat de directie van Kobout ten slotte besloot alle tl-verlichting in het magazijn te vervangen door led-tl-balken van Freshlight. „We vertelden onze medewerkers aanvankelijk niet dat de lampen tegelijk stof uit de lucht verwijde- ren door ionisatie. Dat was voor ons bijvangst”, vervolgtVlot. De ionisatie doet intussen in alle stilte wel degelijk haar werk: kartonstof clustert samen en dwarrelt naar beneden. Dat blijkt uit de frequentie waarmee de vloer van het magazijn wordt geveegd en geschrobd. „Vroeger deden we dat eens per jaar. Als we nu niet één keer per twee weken vegen, rijdt de heftruck sporen door het stof op de grond”, weet Kunst. latie van de ionisatielampen niet helemaal betrouwbaar was, omdat de roldeuren tijdens de meting openstonden. „De werkelijke stof reductie ligt flink hoger.” Het installeren van Freshlight was een forse investering voor het bedrijf, erkent Kunst. „Maar wel een die zich terug verdient. Het is

„Als Freshlight in een kippenstal werkt, werkt het zeker in een magazijn”

„Onze medewerkers ervaren ook dat de lucht in het magazijn veel schoner is. Als ze vroeger hun neus snoten na een werkdag, zag de zakdoek zwart van het stof. Nu niet meer.”

Stofreductie

Uit de eerste metingen bleek dat de concentratie zwevende stof in het magazijn met ten minste 30 procent was gedaald. Van der Starre tekent daar wel bij aan dat de nulmeting dus voor de instal allereerst een investering in het welbevinden van ons personeel. We kwamen in aanmerking voor overheidssubsidie, de zogeheten energie-investeringsaftrek. Verder zijn onze energiekosten 77 procent lager doordat we gebruikmaken van ledverlichting. Bovendien besparen we nog meer doordat de dure luchtfilters niet meer hoeven te draaien.”

>>rd.nl/freshlight voor een video

DEZE LAMPEN MAKEN HET VERSCHIL

Zonlicht en luchtzuivering in één

Ervaar het goede van deze lampen zelf! De eerste 10 bestellingen, met actiecode RD-CANDLE, krijgen een Candle gratis, t.w.v. € 24,95!

® Voor een gezonder binnenklimaat
055-3020021 | info@freshlight.eu | freshlight-home.nl
Bestel op freshlight-home .nl
woensdag 28 juni 2017

Reformatorisch Dagblad

Geren met water tot waterstofperoxide, een agressief bleekmiddel. Dit doodt ziektekiemen en laat ook geurtjes en andere chemische stoffen in de lucht ver- dwjnen. Meestal worden deze omgezet in onschuldig water en koolstofdioxide. Het is bekend dat er bj ionisatie vaak ook ozon ontstaat. Dat komt voor bj ionisatiemethoden in aanwezigheid van energierjk ultraviolet-C-licht. Te veel ozon in de lucht kan echter de longen aantasten. Freshlightlampen hebben daar echter geen last van, concludeert TNO in zjn rapport. De lampen stralen alleen ultraviolet-A- en -B-licht, maar geen ultraviolet-C-licht uit en produceren daardoor geen ozon. Uit een kortdurende test van het RD bljkt dat stoionisatie echt werkt. Twee dagen na de installatie van een ionisatielamp ligt de vloer van de testruimte bezaaid met stofpluizen, pollen en andere zwevende deeltjes, zoals huidschilfers. De ruimte doet tjdens warme zomerdagen bovendien koeler aan dan een blik op de thermometer zou doen vermoeden. Alsof de ruimte in de bergen staat.

freshlight-home.nl

Wie naar ruimtevarende naties vraagt, zal niet snel India als antwoord krjgen. Toch lanceert het land al sinds 1975 satellieten. Eerst maakte het daarvoor gebruik van Russische raketten, maar sinds 1980 brengen raketten van Indiase makelj ruimtesondes in een baan om de aarde. Dat de Indiase ruimteactiviteiten grotendeels onopgemerkt zjn gebleven, heeft er ongetwjfeld mee te maken dat er alleen onbemande missies op het programma staan. In de afgelopen decennia zjn er twee Indiërs in de ruimte geweest, maar de een had zich daarvoor aangesloten bj het Amerikaanse ruimtevaartprogramma, de ander bj de Russen. Toch staan in India de ontwikkelingen niet stil. Zo lanceerde de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO begin deze maand een eerste raket in zjn zwaar- ste klasse, de drietraps GSLV Mark III. De naam zal sommigen spannend in de oren klinken, maar het is gewoon een af korting van Geosynchronous Satellite Launch Vehicle. Eigenlijk Beschrijft de naam wat deze raket doet: satellieten afzetten in een geosynchrone baan om de aarde – een baan op ruim 35.000 kilometer hoogte waarin de satelliet elk etmaal een rondje om onze planeet draait. De eerste raket van deze derde generatie werd op 5 juni gelanceerd vanaf het Satish Dhawan Space Centre. Dat bevindt zich, net als de Amerikaanse lan- ceerbasis Cape Canaveral, op een langwerpig eiland voor de oostkust. De 43 meter hoge GSLV Mark III-raket woog bj lancering vanaf Sriharikota niet minder dan 640 ton. Hj mag dan wel Indiaas krachtigste raket zijn, het is niet de grootste. De voorgaande versie, de GSLV Mark-II, was 6 meter hoger, aldus journalist Tariq Malik van space.com. In een latgebouw betekent dat een verschil van twee verdiepingen. Het wat gedron- gen uiterljk leverde de raket al een bijnaam op in Indiase media: ”Fatboy”, dikzak. Vergeleken met zijn voorganger kan hj ongeveer twee keer zo veel vracht de ruimte in brengen, zo laat de ISRO weten. Hj kan een lading van 4 ton afzetten in een geosynchrone baan of 10 ton aan vracht afzetten in een lage baan om de aarde (tot 2000 kilometer hoogte). Op deze eerste vlucht zat er een communicatiesatelliet in de neus van de Mark III, een gevaarte van ruim 3000 kilogram dat India zal voorzien van televisieprogramma’s, dataverkeer en breedbandinternet.

De eerste lancering van een andere zware jongen, de Falcon Heavy van SpaceX, staat voor komend najaar op het programma. Dat liet CEO Elon Musk begin juni weten in antwoord op de vraag van een twitteraar naar de datum van de ”maiden voyage”. De Falcon Heavy moet de krachtigste raket op de markt worden. Alleen de Amerikaanse Saturnus V en de Russische Energiaraket konden meer vracht ver- voeren, maar deze typen zjn niet meer in de vaart. In maart maakte Musk bekend dat SpaceX in 2018 twee ruimtetoeristen wil lanceren met de Falcon Heavyraket voor een rondje om de maan.

India’s krachtigste raket, de GSLV Mark III.

Het magazijn van Kobout in Hendrik-Ido-Ambacht, groothandel in moeren en bouten, is voorzien van full- spectrum ledlicht met luchtionisatie van de Apeldoornse firma Freshlight. De directeuren Joost Kunst en Teun Vlot (rechts) van Kobout noemen de innovatieve verlichting een investering in het welbevinden van hun personeel.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *